Wszystkie orzechy są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminy (zwłaszcza witaminę E) oraz minerały takie jak magnez, potas, żelazo i cynk. Jednak poszczególne odmiany różnią się między sobą pod względem zawartości konkretnych składników i korzyści zdrowotnych.
Orzechy Włoskie wyróżniają się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, które zmniejszają stan zapalny i wspierają zdrowie serca. Są też bogate w witaminy z grupy B, miedź, mangan i potas.
Migdały są uważane za najzdrowsze pod względem zawartości błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Migdały dostarczają dużo witaminy E, magnezu i potasu.
Orzechy Pekan mają wyższą zawartość tłuszczu i są bogate w przeciwutleniacze oraz witaminę B1, magnez, żelazo, cynk, mangan, selen i miedź.
Orzechy Brazylijskie są wyjątkowo bogate w selen, a już 2 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek, mają także dużo magnezu.
Orzechy Laskowe to skarbnica witaminy E, kwasu foliowego i błonnika, a także witamin z grupy B, wapnia, fosforu i potasu.
Orzechy Nerkowca mają delikatny smak, są miękkie, bogate w żelazo, cynk, magnez oraz witaminy z grupy B oraz A, D, K
Orzeszki Cedrowe (Piniowe) są bogate w cynk i witaminy dzięki czemu wspomagają męską płodność i odporność. Regulują poziom cholesterolu krwi i wspomagają odchudzanie.
Jednym słowem choć wszystkie orzechy dostarczają zdrowych tłuszczów, białka, witamin i minerałów, różnią się one pod względem profilu składników odżywczych i smaków. Dlatego warto spożywać różne rodzaje orzechów, aby korzystać z ich unikalnych właściwości zdrowotnych i urozmaicić dietę. Na przykład orzechy włoskie są szczególnie korzystne dla serca dzięki omega-3, migdały i pistacje wspierają układ krążenia i trawienie, a orzechy brazylijskie dostarczają cennego selenu.
Ważne jest też, aby wybierać orzechy naturalne, nieprzetworzone, ponieważ solone, prażone czy oblane czekoladą mogą mieć zmienione właściwości i mieć obniżone właściwości zdrowotne.